Vindsbränder i flerbostadshushus
Den senaste tiden har ett antal vindsbränder fått uppmärksamhet
Varför brinner vinden i ett flerbostadshus?
Branden kan starta på vinden, i ett lägre beläget utrymme t.ex. en lägenhet eller mera sällan utvändigt mot fasaden. Den kan vara anlagd, uppstå genom tekniska fel eller ha mänskliga grunder som felaktigt handhavande, försumlighet, glömska etc. Att förhindra att bränder uppstår är svårt, däremot borde det inte vara lika svårt att förhindra eller begränsa brandskadorna.
Ett totalskadat flerbostadshus, byggnaden revs, i Otterbäcken och ett brandskadat i Gävle är bara två exempel. I Otterbäcken startade branden i en lägenhet och spred sig till vinden medan branden i Gävle startade i ett förråd på vinden.
Vilka krav finns?
Enligt Boverkets byggregler BBR skall lägenheter i flerbostadshus avskiljas i motsvarande brandteknisk klass EI 60. Kravet gäller mot angränsande lokaler inom byggnaden, inte ytterväggen eller de fönster eller dörrar som installeras i ytterväggen. Krav på brandavskiljning (brandcellsgräns) i ytterväggar kan förekomma då vissa mått understigs – avstånd mellan byggnader, avstånd mellan fönster etc. – men endast då detta är aktuellt. Fönster och balkongdörrar kan därmed utgöra en svag punkt.
Takfoten ska generellt vara utförd i EI 30. Kravet gäller oavsett om takfoten utförs tät eller ventilerad.
Vindar ska utformas så att omfattande brandspridning begränsas. Vinden bör delas in i brandceller om högs 400 m2 i lägst klass EI 30. Därtill bör vindar i Br1-byggnader delas upp i brandceller om högst 1 200 m2 i lägst klass EI 60.
Sammanfattning krav:
- Brandcellsindelning EI 60 (bostäder, trapphus etc.)
- Inga eller begränsade krav på fönster och balkongdörrar
- Brandcellsindelning på vinden EI 30 – EI 60
- Brandskyddad takfot EI30
Byggreglerna är generellt sett inte retroaktiva men några jättestora skillnader avseende ovanstående har inte förelegat sedan andra halvan av 1900-talet och framåt. Den största regeländringar har varit att det tog tid innan takfoten beaktades alls, och det är oftast just den som är den svagaste länken i kedjan.
Därför brinner vinden i ett flerbostadshus!
Anlagda bränder kan starta var som helst, och om en brandanläggare startar en brand på vinden återstår naturligtvis inget annat än att försöka förhindra brandspridning inom vinden. Då måste brandcellsindelning, om sådan finns, fungera.
Om branden däremot startar i en lägenhet kan man ifrågasätta hur branden kan sprida sig till vinden? Vi skulle kunna kräva brandklassning på fönster i fasaden, men det vore väldigt opraktiskt eftersom fönstren då inte skulle få vara öppningsbara. Samma argument motsäger brandklassningskrav på balkongdörrar. Alltså måste vi acceptera att bränder i lägenheter kan sprida lågor ut genom fönster eller balkongdörrar. Så länge fasaden är korrekt utförd borde det inte spela så stor roll, men som nämns tidigare i texten, hur står det till med takfoten?
Många av bränderna som sprider sig till vindsutrymmena gör det via takfoten. I många äldre byggnader är takfoten ventilerad utan brandskydd, men byggnaderna uppfördes innan det kom krav på brandskyddad takfot och kraven är ju generellt sett inte retroaktiva. Byggnaden i Otterbäcken uppfördes visserligen 1989 och då fanns det krav, som vid brandutredningen visat sig inte vara uppfyllda, och då hjälper inget regelverk i världen.
Vindsbränder leder även ofta till mycket stora skador på byggnaden från branden i sig men också stora vattenskador längre ner i byggnaden från släckningsarbetet.
Åtgärder
Många räddningstjänster ställer idag retroaktiva krav på att öppna ventilerade takfötter ska åtgärdas, främst då i radhus. Samt att vindar ska sektioneras i dessa byggnader. När det gäller takfoten ställs ofta kravet att det ska skyddas ca 1,2 meter – två takstolar – ut från brandcellsgräns. Åtgärden är bra men räcker inte alltid, framför allt om det blåser samtidigt som det brinner. Varför inte skydda hela takfoten när arbetet ändå görs?
FB Firebreather luftspaltsventil monterad i takfot. Montaget kan beroende på förutsättningarna ske på flera olika sätt. FB Firebreather takfotsventil kan även vara ett alternativ
Se över befintliga brandceller på vinden och skapa dem om de inte finns. Brandcellsgränser på många äldre krypvindar saknas helt.
Många äldre hus har ventilerade fasader utan eller med bristfälliga brandstopp. I samband med fasadrenovering och nyproduktion bör alla fasader som utförs med ventilerande luftspalt bakom beklädnaden förses med brandstopp vid varje brandcellsgräns.
Sammanfattning åtgärder:
- Skydda hela takfoten
- Brandcellsindelning på vinden
- Installera brandstopp i fasaden